Η LIQUI MOLY μπαίνει στη Φόρμουλα 1

Η Γερμανική εταιρεία που εξειδικεύεται στα λάδια και τα πρόσθετα επενδύει εκατομμύρια στην αγωνιστική περίοδο για να αυξήσει τους τζίρους της
Φεβρουάριος 2019 – Η LIQUI MOLY ξεκινάει θριαμβευτικά το οικονομικό έτος 2019: η γερμανική εταιρεία που εξειδικεύεται στα λάδια και τα πρόσθετα μπαίνει στη Φόρμουλα 1. Είναι μία από τις ελάχιστες μάρκες με διαφημίσεις στην πίστα σε επτά αγώνες. «Ευελπιστούμε ότι κάποιοι από τους 1 δισεκατομμύριο θεατές ανά τον κόσμο που παρακολουθούν κάθε φορά το συγκεκριμένο θέαμα από τις τηλεοράσεις τους θα θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τη LIQUI MOLY και να αγοράσουν τα προϊόντα μας», διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος Ernst Prost.
Ήδη στο γκραν πρι του Μπαχρέιν στις 31 Μαρτίου, η LIQUI MOLY θα κάνει για πρώτη φορά σημαντική εμφάνιση στη σκηνή. «Η Φόρμουλα 1 και η LIQUI MOLY ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς και οι δύο τίθενται υπέρ των κορυφαίων επιδόσεων», λέει ο Ernst Prost.
Baumann_Prost_Hiermaier

Μετά το γκραν πρι του Μπαχρέιν, το λογότυπο της LIQUI MOLY θα εμφανίζεται στους μισούς αγώνες. Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση θα επενδύσει ένα ποσό εκατομμυρίων. «Όταν κάποιος θέλει να προσελκύσει τόσο πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να τσιγκουνεύεται τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να σκέφτεται σφαιρικά και να είναι έτοιμος να επενδύσει σημαντικά ποσά», συνεχίζει ο Ernst Prost. Η Φόρμουλα 1 δεν είναι κάτι καινούργιο για τη μάρκα λιπαντικών. Τη δεκαετία του 2000, η LIQUI MOLY είχε ήδη συμμετάσχει στην ομάδα του Jordan.

«Στόχος της διαφήμισης στη Φόρμουλα 1 είναι να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα του brand μας. Τα λάδια και τα πρόσθετα κάνουν τη δουλειά τους αφανώς, μέσα στα βάθη του κινητήρα. Δεν είναι προϊόντα τα οποία ο οδηγός βλέπει κάθε μέρα και για τα οποία χαίρεται. Ως εκ τούτου, η ορατότητα του brand είναι ακόμη σημαντικότερη για τη LIQUI MOLY. Από μόνη της, η κορυφαία ποιότητα βοηθάει ελάχιστα, αν κανείς δεν την ξέρει και δεν γνωρίζει τα οφέλη της», εξηγεί ο Ernst Prost.

Εκτός από τη Φόρμουλα 1, οι διεθνείς δραστηριότητες της LIQUI MOLY περιλαμβάνουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας MotoGP και το πρωτάθλημα Touring Car Racing (TCR). Επίσης, έρχονται κι άλλες πολυάριθμες συμμετοχές σε εθνικό, περιφερειακό, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. «Επικοινωνούμε με τους πελάτες εκεί όπου βρίσκονται και αυτό είναι το σπιτικό τους», λέει ο Günter Hiermaier, διευθυντής πωλήσεων και δεύτερος διευθύνων σύμβουλος της LIQUI MOLY.

Ωστόσο, η LIQUI MOLY δεν περιορίζεται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το μπλε-κόκκινο λογότυπο είχε εμφανιστεί στο παρελθόν και θα εμφανιστεί και αυτόν τον χειμώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης, όπου έσπασε όλα τα ρεκόρ, όπως επίσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου, στο τουρνουά των Τεσσάρων Λόφων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι και στο NBA με τους Chicago Bulls. «Έτσι, αποκτούμε πρόσβαση σε καινούργιες ομάδες-στόχους και πελάτες και γεφυρώνουμε το χειμερινό διάλειμμα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι παράγοντες είναι πάντοτε τρεις: ο αριθμός των θεατών επί τόπου, η παρουσία των ΜΜΕ και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις για τη δική μας εικόνα του brand», διευκρινίζει ο διευθυντής μάρκετινγκ Peter Baumann.

«Φόρμουλα 1, MotoGP, παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης, παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου – αυτό πρέπει να το χαρούμε και να το απολαύσουμε», τονίζει ο Ernst Prost. «Έτσι φαίνεται το επίπεδο στο οποίο βαδίζουμε εντωμεταξύ. Πιο ψηλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε. Ούτως ή άλλως, συμμετέχουμε ως χορηγοί μόνο σε εξαίρετες αθλητικές διοργανώσεις με αξιοσημείωτη τηλεοπτική κάλυψη. Ιδίως σε γεγονότα με διεθνή και καθολικό αντίκτυπο».

Παράλληλα με τις χορηγίες, η LIQUI MOLY αναζωπυρώνει τις δραστηριότητες με κλασικές διαφημίσεις. Το φθινόπωρο του 2018, η επιχείρηση ξεκίνησε την πρώτη διεθνή ψηφιακή εκστρατεία της, κατά την οποία οι επαφές έφτασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια. «Έχουμε την αίσθηση ότι η διαφημιστική πίεση των προηγούμενων ετών έχει αυξηθεί», δηλώνει ο Ernst Prost. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή, πρέπει να προωθήσουμε τον εαυτό μας ακόμη πιο δυναμικά και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα χρήματα για να αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα του brand μας».

Στη Γερμανία και την Αυστρία, θα διενεργηθεί ξανά σύντομα μια διαφημιστική εκστρατεία αξίας εκατομμυρίων. Η LIQUI MOLY διαφημίζεται σε δισέλιδο σε όλα τα σχετικά περιοδικά για οδηγούς. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η ετυμηγορία των αναγνωστών του γερμανικού περιοδικού «Auto Zeitung», οι οποίοι κλήθηκαν να αναδείξουν την καλύτερη μάρκα λαδιών. Και το αποτέλεσμα ήταν: η LIQUI MOLY. Από το 2010, οι αναγνώστες ψηφίζουν κάθε χρόνο τη LIQUI MOLY ως «κορυφαία επωνυμία» στα λάδια. Εκτός αυτού, η LIQUI MOLY κατέλαβε στην κατηγορία των προϊόντων φροντίδας αυτοκινήτου τη δεύτερη θέση. «Με αυτήν την εκστρατεία δεν θέλουμε να διαφημίσουμε μόνο τα προϊόντα μας, αλλά και να ευχαριστήσουμε το κοινό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε», εξηγεί ο Ernst Prost.

H LIQUI MOLY έκλεισε το 2018 με ένα νέο ρεκόρ τζίρου. Η επιτυχία όμως είναι και ζήτημα προοπτικής. Μια αύξηση του τζίρου κατά δύο τοις εκατό για την επιχείρηση που έχει κακομάθει στην επιτυχία δεν είναι και κανένα λαμπρό επίτευγμα. Κατά συνέπεια, ο Ernst Prost κάλεσε σε επίθεση: «το 2019 θα κάνουμε πραγματικό πάταγο! Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η είσοδός μας στη Φόρμουλα 1».

Μετά τα 545 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, φέτος ο κύκλος εργασιών θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%. Στην πατρίδα της τη Γερμανία, η LIQUI MOLY έχει ήδη πετύχει μια τόσο ισχυρή θέση, που μια περαιτέρω ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολα εφικτή. Για τον λόγο αυτόν, το βλέμμα στρέφεται στην παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα.

Εκεί, η LIQUI MOLY υιοθετεί ολοένα και πιο δυναμικά μια νέα στρατηγική πωλήσεων. Κατά παράδοση, οι πωλήσεις της εταιρείας στις περισσότερες χώρες γίνονται μέσω ανεξάρτητων εισαγωγέων. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, η LIQUI MOLY παίρνει τώρα τις πωλήσεις στα χέρια της. «Δεν έχουν όλοι οι εισαγωγείς τους απαραίτητους πόρους, για να αναπτύξουν τις πωλήσεις όπως εμείς το φανταζόμαστε», διευκρινίζει ο Ernst Prost. «Εμείς έχουμε τελείως άλλες δυνατότητες για να πετύχουμε ανάπτυξη όχι μόνο με μικρά βήματα, αλλά με μεγάλα άλματα». Αυτό κοστίζει, πράγματι, πρώτα απ’ όλα χρήματα για προσωπικό και διαφήμιση. «Αλλά αυτές οι επενδύσεις αποφέρουν καρπούς μακροπρόθεσμα, αφού τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία μάς προσφέρουν ένα τεράστιο δυναμικό».
Φέτος, η επιτυχία θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες. Σύμφωνα με τον Ernst Prost: «στην εξαίρετη ποιότητα των προϊόντων, σε μια κορυφαία δύναμη πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και στη δραστική αύξηση του επιπέδου αναγνωρισιμότητας».
1200px-Liqui-moly.svg