To Husqvarna τελικά, κόκκινο ή CR 500 ???

Αρθρο: Ιωάννης Αλεξανδράκης

Το σίγουρο είναι πως μετά από τα σαράντα , έχουμε μια τάση φυγής προς τα πίσω . Ο καθ’ ένας κοιτάει σαν προηγούμενη μέρα , την εποχή που χαράχθηκε ποιο έντονα στην μνήμη του . Πιστεύω πως κανείς όταν έχει εικόνα του εαυτού του ή όταν βλέπει όνειρα , βλέπει τον εαυτό του με γκρίζα μαλλιά , φαλάκρα ή ίσως μια μεγαλοπρεπή κοιλιά . Η αναδρομή στα χρόνια της χαμένης αθωότητας , ίσως είναι ο ποιο λάθος όρος μια και κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια , θα έλεγα πως η αθωότητα είχε όλη την καλή διάθεση αλλά έφαγε τον κλώτσο και απομακρύνθηκε  τάχιστα απ’ το πρόσωπο μου . Ουσιαστικά δεν ξέρω … νοιώθει κανείς πως μεγαλώνει ? εγώ πάντως μ εξαίρεση τώρα που η μέση μου, μου χει αλλάξει τον αδόξαστο δεν θα έλεγα πως με νομίζω για κάτι λιγότερο από έναν νεότατο άνδρα . Ίσως ή μάλλον σίγουρα , κλέβω λίγο στην μέτρηση του χρόνου κι όταν λέω χρόνο , δεν εννοώ φυσικά αυτόν που μετράει το ρολόι και το ημερολόγιο αλλά του πραγματικού .

74617562_2673636669423068_1049514566318292992_n

Ξέρετε σαν οδηγός είχα τα χίλια κακά , δεν ήμουν καλός στην σούζα , δεν έστριβα καλά , χώλαινα με τα πολυκύλινδρα  αλλά είχα δύο πράγματα …ήμουν ταχύτατος και πολυνικής στο χώμα , ενώ στην άσφαλτο αν και είχε μετρήσει ο κόλος μου αμέτρητα καπάκια , το πατσαβούρι το είχα . Έχω έναν φίλο που πουλάει αυτοκίνητα , παλιός φίλος , οι πατεράδες μας πήγαιναν μαζί σχολείο και πάνω απ όλα , αξιόπιστος . Με στέλνει λοιπόν κάτι φωτογραφίες από ένα ΧΤΧ και με λέει , ρε συ … μου το παράτησαν στο μαγαζί για πούλημα , άμα περάσεις έλα να μου πεις τι λέει . Το χα δει ψιλοτούμπανο το εξτάκι στην φώτο , λάθος χρώμα πιρούνι είχε … λέω από μέσα μου , έχει καρφώσει με χίλια και το παίζει ακάρφωτο … και το καλό με τα καρφωμένα ξέρετε ποιο είναι … άμα το καρφώσεις , το φορτώνεις μετά για να ρίχνεις στάχτη στα μάτια . Πράγματι πάω εκεί κι απ’ τα τριάντα μέτρα μακριά βλέπω πόσο δίκιο είχα … καρφωμένο πολλάκις και τούμπανο , όταν λέμε τούμπανο, τούμπανο . Αδερφέ , του λέω … χτυπημένο , βαμμένο ,έχει κάνει δεκαεφτά φορές τον γύρο της Ελλάδας κολοτούμπες . Το βάζω μπροστά λοιπόν , εκεί τα πράγματα ήταν διαφορετικά , singer το μοτεράκι του … το μοτεράκι του λέω , φεγγοβολάει υγεία , μονό κάτσε να το βγάλω έξω να δω αν το χουν ξεστραβώσει καλά . Το μάτι μου γυάλισε , άλλωστε εγώ για της σούζες είχα πάει ,σιγά που δεν θα το έβγαζα έξω  . Το βγάζω λοιπόν , κεντρικός δρόμος , χραπ , γκαζιά Δευτέρα , τράβηγμα ελαφρύ , της Παναγιάς καντήλι το μηχανάκι και …. Με την ίδια ταχύτητα που σηκώθηκε , έπεσε , πέντε μέτρα σούζα δεν την έκανα . Πάω δεύτερη φορά , χραπ … πάνω , πέντε μέτρα , κάτω . Δοκιμάζω το φρένο μήπως είναι απότομο , τίποτα και ξανά , δευτέρα πάνω , πέντε μέτρα κάτω … Ρε το κέρατο μου το τράγιο τι έχει το γαμομηχανάκι , κοιτάω εδώ , κοιτάω εκεί αλλά … φυσικά και δεν είχε τίποτα το μηχανάκι , εγώ είχα το πρόβλημα …μόλις έβλεπα το φτερό κούτελο , τσαρούχι το δεξί ! Εμ πως να κρατήσεις μηχανάκι έτσι ? το πάλεψα και οκ το πήγα λίγο παρακάτω αλλά τίποτα το σπουδαίο . Συμπέρασμα ? φοβάμαι μην πονέσω, συμπέρασμα στο συμπέρασμα , περάσαν τα χρόνια . Σιγά σιγά χάνω πράγματα , ξεκινάω απ’ αυτά που δεν ήμουν ποτέ καλός και στην συνέχεια θα χάσω κι αυτά που ήμουν . Αλλά μην νομίζετε και σ αυτά που ήμουν καλός , μάλλον κλέβω . Μου χει παίξει τα νεύρα μαθητευόμενος χώματος , που δεν μπορεί να πάρει μια γραμμή να βγει από ένα μπρεμάκι . Καβαλώ το SX , κοντό παντελόνι παντόφλα , τρένο η γραμμή , εξαιρετική έξοδο .. ναι αλλά , βάλε με να κάνω έναν γύρο …στο τρίτο άλμα , θα έχω πάθει εξάρθρωση γονάτου και αποκόλληση κεφαλής .

Έτσι έχω περάσει στην φάση της άρνησης , ξέρετε τώρα δίαιτα , προπόνηση και ομαδική μαλάκυνση , όπου βρω άλλα παιδάκια , τον παίζουμε παρέα  . Έχω περάσει στην φάση που θέλω να πάρω Husqvarna , δεν μου φτάνουν τόσα μηχανάκια που έχω , δεν μου κάνουν ακόμα και τα Husqvarna που έχω κι ούτε θέλω 510ΤΕ όπως όταν ήμουν είκοσι …όχι , θέλω νέο μοντέλο να πηγαίνει , τρομάρα μου . Είμαι σε φάση , που πιθανολογώ σύντομα να πεταχτεί από πουθενά ο Χατζατζάρης , να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει …που λες Καραγκιόζο !

Κατά τα παιδικά μου χρόνια , το δωμάτιο μου είχε αλλάξει τρεις μετρημένες φορές διάκοσμο … Η πρώτη φάση , γνωστή στο μυαλό μου και ως εποχή Union of the snake , είχε lead αφισσάκι τους DURAN DURAN και τολμώ να πω σήμερα , πως μιας και δεν υπήρχαν πουθενά αλλού σ αυτό μέγεθος , είχα πάρει την Super Katerina , που ήταν μεγάλο περιοδικό για να τους πάρω . Ντροπή το ξέρω αλλά 12 χρονών ήμουν ! στην συνέχεια ο διάκοσμος συμπληρώθηκε με μικρότερου μεγέθους δισέλιδα , κυρίως απ’ το Αγόρι μια και δεν ήμουν ποτέ του Μπλέκ . Από όλα είχα , είχα Thomson Twins , Limahl  , Culture Club αλλά είχα για να πω την αμαρτία μου και μια του Νάμνα που αγνοώ που την είχα βρει .

Η δεύτερη φάση της ζωή μου , ήταν η εποχή του First Blood ! ξεχάστε όλα τα μουσικά , μόνο Σταλόνε και Αρνολντ λέμε αλλά , είχα βρει μια έγχρωμη του Καρέτσου αν θυμάμαι καλά , όπου μ αυτήν είχα αντικαταστήσει τον Νάμνα . Τρίτη και τελευταία φάση , η φάση ΚΧ …. Το 1987-88 , είχαν ανοίξει πια τα μαγαζιά με αφίσες και έτσι είναι έναν Randy Mamola κι έναν fast Freddie …. Όλα τα υπόλοιπα , ταπετσαρία χωματερή , 30 φωτογραφίες τα ΚΧ , είχα πάρει 3-4 dirty bike και τα είχα κάνει χαρτοπόλεμο . Στην πόρτα ,που σώζετε ακόμα , μόνο Ducati ….γιατί ?γιατί πήγαινα να δω αγώνες στο Τυμπάκι κι ήταν ένας τύπος ( Τσιμπλαντώνης νομίζω) μ έναν καρσιλαμά που μόνο σαματά έκανε , αλλά ήταν ωραίο μηχανάκι ρε φίλε , ωραίο !

Και λέμε τώρα , ωραία , τώρα στα πενήντα να κάνω επιστροφή , να κρεμάσω τον Randy και να διαβάζω Αγόρι … χλωμό , αφού δεν υπάρχει Αφισόραμα , ναι αυτό το «αφίσα , κάρτα , κορνίζα» κι εγώ διαβάζω μόνο ιστορίες του Ντόναλντ . Να κάνω την καρδιά μου πέτρα και να διαβάσω ξανά «Ελ Ζαμπάτο» και «τερματοφύλακα γιατρό»… δύσκολο , θα πρέπει να μεγαλώσω για κάτι τέτοιο , εδώ λέμε διαβάζω Ντόναλντ . Είπα να δω κάνα GP να θυμηθώ τα νιάτα … οκ , δεν πήγε άσχημα , βρήκα έναν φίλο για να τσακωθούμε , είδαμε κι ένα καινούριο αγώνα , αυτόν στο Silverstone το 79 αλλά , ήταν χαμηλών τόνων , αφού ήξερε πως θα κερδίσει Sheene . Δεν υπάρχει σωτηρία λέμε , τα χω κάνει όλα και πάντα γυρνώ στην αρχική μου σκέψη , πρέπει να πάρω Husqvarna … κάποιο μεγάλο βρε αδερφέ της γενιάς με τα κόκκινα ( πολύ μ αρέσουν τα κόκκινα Husqvarna) αλλά κι αυτοί ρε γαμώτι μου… μόνο τετράχρονα ! δηλαδή άμα έβγαζαν ένα CR500 τι θα πάθαιναν … αταμπέλωτο είναι , τι φοβούνται ? ας το διάκο , ένα μηχανάκι με βασικές αρετές ψάχνεις και δεν μπορείς να βρεις … ζητάς πολλά ? πεντακοσάρι , μονοκύλινδρο , δίχρονο , καμιά 70αριά στην ρόδα και 120 κιλά με ζουμιά και το σημαντικότερο ψηλό , να είναι ψηλό , να μην φτάνεις να πατήσεις … δηλαδή , πείτε ρε κόσμε , ζητάω πολλά ? Δηλαδή είναι κι οι άλλοι , οι στρητάδες , εκεί να δεις ρε φίλε δράματα . Ο άλλος βλέπει S1000RR , κοντά διακόσια άλογα , βλέπει το H2R πάνω από τρακόσια , ρωτάει τιμή , παθαίνει , τρία απανωτά εγκεφαλικά και σε περίπτωση που ζει ακόμα . τραβάει στο καπάκι και τρία εμφράγματα . Αν την βγάλει … ανεβαίνει στο πατάρι του πατρικού , ψάχνει τα Motosport , μπας και βρει την πολυετή αγγελία του Παπαντρέα … Πωλείται YAMAHA TZ500 … να είδες , εδώ τώρα είναι μπαλαντέρ , λογικά ο Παπαντρέας δεν έχει τέτοιο πρόβλημα , στο πατάρι θα είναι το ΤΖ , σιγά μην το πούλησε . Τελικά παίρνουν GSX1400 ή κάτι τέτοιο , όπου μόλις τους πεταχτεί κάποιο αυτοκίνητο , παίξει και μια περίεργη έξοδο , λένε…ποιος θα μεγαλώσει τα 25χρονα παιδιά μου ? κι έτσι το μηχανάκι φεύγει για να το πετύχει σε καλή κατάσταση τριαντάρης ημινεκρόφιλος . Βέβαια είναι κι άλλοι , οι αντίστοιχοι μ αυτούς που πάνε ν αγοράσουν 1200GS με οικονομική δυνατότητα ως μεταχειρισμένο vesrsys … και σου λέει TUONO , που πας ρε καραμήτρο με TUONO , δεν είναι για κρίση μέσης ηλικίας αυτό …. Κι άντε να το κρατήσει στο δρόμο , κι άντε να το παλέψει …. Για να μην το πολυλογούμε , τελειώνει άδοξα η κρίση με μερικά σπασμένα κόκκαλα κι ένα γόητρο στο πάτωμα .

Βλέπω λοιπόν τον άλλο και περνάει κρίση ηλικίας να μην σου πω ταυτότητας με το τριβάλιτσο . Ε ναι , το τριβάλιτσο είναι το στάνταρ και το υπόλοιπό παίζει … αν έχει να καβαλήσει μηχανή από τότε που πούλησε το παπάκι , είναι τυχερός γιατί δεν έφαγε τα λεφτά του στα μηχανάκια και έτσι το αξεσουάρ σήμερα του τριβάλιτσου είναι ένα multistrada .  Αν τώρα , το τελευταίο μηχανάκι που είχε ήταν Beverly , ε δεν το λες ανέξοδο , μια ηλεκτρονική την έκαψε ,πέντε κολλάρα τα έσχισε, στο κάτω κάτω έβαλε ρε αδερφέ βενζίνα , οπότε δεν μάζεψε τόσα … ένα GS είναι το καταλληλότερο αξεσουάρ του τριβάλιτσου . Αν τώρα πήρε αξεσουάρ τριβάλιτσου με βάση πότε πήγε με γυναίκα τελευταία φορά , ένα guzzi , ένα στρουμφάκι το πήρε .  Οκ υπάρχει και το τριβάλιτσο του φτωχού που συνήθως συνοδεύετε με varadero , του ξεχασμένου , με κάποια αφρικάνα και φυσικά του έχω αντίληψη , που το συνοδεύει ένα vstrom versys ή γιατί όχι κάποιο TDM . Εγώ τώρα για να είμαι ειλικρινής , τα ταξίδια μου τα έκανα , τώρα … θέλω ν ανεβαίνω σε μηχανή , να νοιώθω τον αέρα να μου χτυπάει στα μούτρα και την μυρωδιά απ’ τα σουβλάκια να μου γαργαλάει την μύτη . Γιατί δηλαδή εσείς μικροί , μόνο Μπλεκ , διαβάζατε , σουβλάκια δεν τρώγατε ? Να κάνετε ένα ωραίο , tribute , με λαδωμένη πίτα , καρκανιασμένο γύρο , τζατζίκι , ντομάτα και μισό κιλό πατάτες ….. ναι κι αυτό είναι θέμα … γιατί δηλαδή οι πατάτες δεν πάνε με το κιλό ? το σωστό δεν θα ήταν να λες , τρία κιλά παιδάκια και έξι κιλά πατάτες κι άντε για τα προσχήματα να συμπληρώσουμε και 5 ρετσίνες και τέσσερείς σαλάτες ? Τζατζικάκι να βάλω? Θα σου πει ο ταβερνιάρης αλλά … εσύ πιστός στην δίαιτα που οφείλεις να κάνεις κατά την κρίση μέσης ηλικίας πρέπει ν απαντήσεις …. Όχι ρε φίλε , είμαι σε δίαιτα , φέρε σε παρακαλώ και πέντε κόκα κόλες light .

Σας λέω έχω θέματα , τσαρουχώνω το φρένο και δεν μπορώ να παίξω όχι απλά τάβλι , ούτε ξυστό , εγώ αν πάω σε πρακτορείο , θα ψάχνω να βρω τα δελτία του προ πο και στα καπάκια θα ψάχνω πόσο πάει δύο διπλές και μια τριπλή .

Θα μπορούσα ως σεβάσμιος γέροντας , να πάρω μια αμερικανιά . Στο κάτω κάτω , το μόνο που έχεις να φοβηθείς , είναι μην σε πλακώσει , αλλά …. Ακόμα κι εκεί , δεν μπορείς να ησυχάσεις … δηλαδή , έρχεται αυτή η Indian με το FTR , με τα brembα και τα σεμπριτσόνια του , ready to race σου λέει … άντε να βρεις ηρεμία . Α ! είναι και τα φραπεδομηχανάκια … ν αφήσεις και μια ωραία άσπρη γενειάδα … ωραία πράγματα , να κατεβείς κι ένα Gentlemen ride … κύριος λέμε … με το κουστουμάκι , ρολογάκι τσέπης , τραγιασκάκι ( μην φανεί και το μαλλί που έχει αποδημήσει σε θερμότερες χώρες ) . Ναι καλά … είναι να μην σε πετύχει ο εξάχρονος …. Να σε δει έτσι με τ άσπρα γένια , την κοιλίτσα και να γυρίσει , με το δάκτυλο καρφωμένο πάνω σου , να πει … μπαμπά ! ο Άγιος Βασίλης έχει μηχανάκι !  Οπότε πάρε ρε φίλε μια lambretta που είναι κι ασφαλής , μην τσιγκουνευτείς και ρετράρεις με vespa γιατί ούτε πατάνε , ούτε φρενάρουν …. Το χω παρατηρήσει ε … οι σκουτεράδες , είναι οι μόνοι μηχανόβιοι , που κάνουν χαρές άμα τους πεις , Αγ Βασίλη , παππού ή ότι άλλο .

Τόπο στα τιμημένα γηρατειά , θα πάρω Husqvarna λέμε , τέσσερα  χιλιαρικάκια και μισό χαρτί μεταφορικά , φέρνεις απ’ την Σουηδία , CR500 σαν καινούριο . Ε ναι , στην Ελλάδα , να πάρεις παλιό μηχανάκι , δεν παίζει …. Σήμερα έβλεπα αγγελία KDX250 , πεντέμισι χιλιάρικα , τα παπιά κάνουν χιλιάρικο κι ότι BMW υπάρχει πριν την εποχή του δισκόφρενού , τιμολογείτε ως , μετ αργύρου κατασκευή , επικαλυμμένη με πλατίνα … φταίω ? δεν φταίω , αφού έχουν ξεφύγει . Δηλαδή αν αύριο ξυπνήσει το ελληνικό κράτος και δίνει πινακίδες σ όποιο μηχανάκι δεν είναι κλεμμένο … ουυυυ ! έχουν να έρθουν μηχανάκια απ’ τας Ευρώπας , τζάμπα πράμα , πεντακοσάρικο το CX , χιλιάρικο το XT550 , διχίλιαρο ο Jap και τα μπάζια με το κιλό . Husqvarna κόκκινο τελικά ή CR500? Πενήντα χρόνων , πότε θα ζήσω κι εγώ την κρίση μου ? άμα περάσω την εφηβεία μου λέει η γυναίκα μου, αλλά …ξέρω γιατί τα λέει , φοβάται το κέρατο . Ας το καλό ποια , είμαι σ αδιέξοδο , θα ρωτήσω και τον Θανάση , φίλος είναι , τον έχει η Κική στην δίαιτα , κάτι καλό θα μου πει .